cdas1

Det digitale billede og videoer er blevet populære som aldrig før. Det skyldes særligt, at det er nemmere for både brands og personer at lave god storytelling og formidle gode idéer og kerneværdier via visuelle billeder og tale. Men det skyldes også, at de digitale medier og adgangen til at optage video og redigere dem aldrig før har været så åben for alle. Der er dog en lang række vilkår, der skal være opfyldt, for at du og seerne vil få det optimale udbytte ud af videoen.

Ha en skarp idé og emne klar

Du skal være helt skarp på, hvad din video skal vedrøre, og hvad du gerne vil fortælle med videoen. Hav derfor en enkelt sætning klar, som beskriver essensen og idéen med indholdet af den video, du skal i gang med at optage. En sådan sætning er guld værd for at holde den røde tråd hele vejen igennem din video.

Vær klar på, hvor videoen primært skal bruges

Det kan have stor betydning for dine valg i forhold til indhold, længde og kvalitet, hvor videoen skal ligge. Det er således afgørende at tage stilling til på forhånd, om du vil bruge videoen på din hjemmeside, på sociale medier, eller om videoen skal distribueres bredere ud.

En video, der er henvendt til Facebook og Instagram vil typisk skulle være kortere, end hvis den skal ligge på en hjemmeside eller eventuelt på YouTube. Hvis videooptagelsen primært henvender sig til Facebook og Instagram, bør du desuden overveje, om videoen skal filmes vertikalt, så den matcher med en smartphone.

Derudover skal der altid undertekster på – langt de fleste bruger scroller nemlig rundt på sociale medier uden at slå lyden til.

Manuskriptet skal være på plads

Selvom det måske er en ganske lille video, du skal optage, kan det være en god idé at have nedskrevet et manuskript. Det betyder på ingen måde, at du slavisk skal holde dig til manuskriptet, men det kan være rigtigt godt at have et stærkt udgangspunkt ved hånden, når du går i gang. Det kan være med til at sikre, at du ikke taber tråden midt under optagelserne, ligesom det hjælper dig til at holde fokus på, hvad det er, videoen skal handle om.

video optagelse

Dit udstyr skal være i orden

Dette punkt er næsten en selvfølge. Og med udstyr menes der ikke nødvendigvis det helt store professionelle udstyr. Hvis din video udelukkende er til sociale medier, kan en smartphone nemlig sagtens være tilstrækkelig i nogle tilfælde.

I andre tilfælde er du nødt til at investere i et bedre kamera, så du er sikret en høj opløsning og en god kvalitet. Husk også altid at have godt styr på lys og lyd, da det er alfa og omega, når du optager video.

Endelig skal du finde et rigtigt godt program til redigering og klipning af videoen, når I er færdige med at optage. Her er det meget en smagssag, og det bedste du kan gøre er at forhøre dig i dit netværk, om der er nogle konkrete anbefalinger til redigeringsprogrammer. Og så skal du prøve dig frem en masse gange, før du finder den helt rigtige fremgangsmåde.