Elektricitet er en fast og vigtig del af enhver bolig, og derfor tænker mange også, at det er helt fint at udføre mindre opgaver med stikkontakter, ledninger, installationer og så videre på egen hånd. Men der er faktisk stramme regler for, hvad du selv må udføre uden at være certificeret elektriker, og det er vigtigt at overholde reglerne, da der kan være voldsomme og farlige konsekvenser forbundet med at udføre elarbejde uden en uddannelse på området.
Det kan være livsfarligt at pille ved elinstallationer, mens dårlige installationer også vil udgøre en brandfare. Derfor skal du altid tage kontakt til en elektriker fra eksempelvis Midtjysk El Center, hvis du er det mindste i tvivl.
Med det sagt, så er der alligevel nogle ting, du selv må klare. Det drejer sig om mindre opgaver som udskiftning af fatninger, stikpropper og kontakter – bare husk at afbryde strømmen.
Disse opgaver skal du altid have hjælp til.
Mange elinstallationer kræver faglig viden at installere eller ændre korrekt og sikkert. Det gælder eksempelvis for boligens faste elinstallationer. Du må nemlig ikke slev udskifte eller installere dele i de faste installationer, så snart de har en spænding på mere end 250 volt.
Et sted, mange også bryder loven, er i forbindelse med installation af elektriske apparater, der ikke har en stikprop. Det kan eksempelvis være en opvaskemaskine, som du ikke selv må installere, hvis den ikke passer ind i stikkontakten.
Det kan også være et job som opsætning af halogenlamper. Hvis du ikke har købt lampe, transformer og ledning sammen, skal der nemlig en elektriker til at sætte det hele sammen.
Du skal også have hjælp fra en elektriker til at installere el-gulvvarme, mens du heller ikke selv må udskifte en termostat til gulvvarme på egen hånd. Er du forvirret eller i tvivl? Så ring til en elektriker og få hjælp.
Seneste kommentarer