cdas1

Når vi færder os rundt på nettet, bliver vores IP-adresse gemt på alle de hjemmesider, vi besøger. Det betyder, at vi efterlader en slags fodspor, hvor end på nettet vi befinder os. Disse ’fodspor’ kan spores direkte tilbage til vores enhed og derved til vores lokation.
På den måde kan hackere eller andre kedelige typer finde frem til vores oplysninger og relativt nemt hacke ind på vores enhed eller stjæle vores oplysninger.
Efterhånden som teknologi bliver mere og mere avanceret, bliver det også lettere for hackere at få fat i vores oplysninger, da flere af vores oplysninger ligger på nettet, og de programmer de bruger til at hacke ind i vores enheder også bliver mere avancerede. 

 Internet hacking computer sikkerhed

Hvad er en VPN?

En VPN (Virtuelt privat netværk) er en app eller et program, der krypterer din enhed, og gør det sværere at opfange dine oplysninger. Der er tilknyttet en personlig IP-adresse til din enhed, som videregiver informationer om, hvor i verden du befinder dig. 

Når du bruger en VPN, flyttes din IP-adresse til en af deres mange serverer lokaliseret rundt omkring i verden. På den måde kan din færden på nettet ikke spores tilbage til dig, da den i stedet kun kan spores til den VPN-server, som du er forbundet til. 

Udover at en VPN kan gøre dig mere sikker på nettet, kan den også låse op for medier, der ikke er til gængelige i dit land. Når din IP-adresse bliver flyttet til en server et andet sted i verden, reagerer de hjemmesider, du besøger, som om du befinder dig i dette land. 

Er der derfor fx en video, der er blokeret i Danmark, men ikke i USA, kan du låse op for den video ved at flytte din IP-adresse til en server i USA. Dette gælder også for ting som den amerikanske Netflix eller den britiske Amazon Prime Video. 

Derfor bruger mange en VPN

Udover chancen for at bliver hacket er der også mange, der blot finder det ubehageligt, hvor overvågede vi er, når vi færder os rundt på nettet. På trods af at internettet jo reelt er et offentligt sted, er det alligevel noget, vi sidder med i vores hjem, og det føles derfor privat. 

Alligevel gemmer alle hjemmesider, vi besøger, oplysninger om os og vores færden på deres hjemmeside, og de sender disse oplysninger videre til et utal af hjemmesider og sociale medier, som bruger dem til at vise os mere brugerspecifikke annoncer.

Du har sikkert prøvet, at du har søgt på eller købt et produkt, og kort tid efter støder på en eller flere annonce på andre hjemmesider for lige præcis dette produkt. 

VPN smartphone kvinde

Find den bedste VPN for dig

Efterhånden som VPN’s er vokset i popularitet, er der også dukket rigtig mange forskellige op, rundt omkring på internettet. De mest populære er enten NordVPN eller ExpressVPN. Begge VPN’s købes på et abonnement, men koster heldigvis under 100 kr. om måneden, så det er ikke så galt.

Når du skal finde den rigtige VPN for dig, er det en god ide, at du søger på nettet, efter hvilken der var bedst i test eller finder en rangliste over VPNs, så du kan læse om de forskelliges fordele og ulemper, og derved finde frem til den der er bedst for dig.