cdas1

En smuk, velplejet have kan virke som en luksus for mange, men at opnå en sådan kræver mere end blot en grøn tommelfinger. Her kommer professionel hjælp ind i billedet. Der er her tale om en anlægsgartner, der hjælper med mere end bare beplantning og græsklipning. Deres arbejde omfatter alt fra planlægning til vedligeholdelse af jorden, samt design af landskabet og installering af haveanlæg.

Planlægning af haveanlæg

En af de første og vigtigste opgaver, en anlægsgartner står overfor, er planlægningen af haveanlægget. Uden en solid plan kan selv de mest ambitiøse projekter falde til jorden. Planlægningen sætter rammerne for, hvordan haven skal se ud og fungere i praksis.

Vurdering af udendørsområdet

Første skridt i enhver planlægning er at få en dyb forståelse for det udendørs område. Her vil anlægsgartneren analysere faktorer som:

  • Solens bane over dagen: Hvor får området mest sollys? Hvor er der skygge?
  • Terrænets hældning: Skrånende områder kræver særlig opmærksomhed i forhold til erosion og dræning.
  • Vindretning: Dette kan have stor betydning for, hvilke planter der vil trives.
  • Eksisterende elementer: Træer, buske eller bygninger, der ikke kan fjernes, skal også tages i betragtning.

Valg af planter baseret på jordtype og klima

Når anlægsgartneren har vurderet området, skifter fokus til plantelivet. Her skal gartneren træffe velovervejede beslutninger om, hvilke planter der skal vælges. Det er vigtigt at tage højde for både jordtypen og det lokale klima.

  • Jordtype: Er jorden sandet, leret eller en blanding? Forskellige planter trives i forskellige typer jord. Nogle planter kræver f.eks. en let, veldrænet jord, mens andre har brug for fugtige, tunge jorde.
  • Klima: Det danske klima varierer meget, og en anlægsgartner skal tage højde for lokale klimaforhold som frost, tørke og vindforhold. Dette er essentielt for at vælge planter, der kan trives året rundt.

Samarbejde med kunden om design

Sidst, men ikke mindst, er samarbejdet med kunden en central del af planlægningsfasen. Anlægsgartneren lytter til kundens ønsker og behov, og sammen diskuterer de mulige designløsninger.

Jordforbedring og jordbearbejdning

Når planlægningen er på plads, er det tid til at kigge på noget af det mest fundamentale i en have: jorden. En sund og velplejet jord er alfa og omega for en succesfuld have, og her kommer jordforbedring og jordbearbejdning i spil.

Her sørger de for alt fra rensning af området, jordløsning og testning af jorden.

En anden vigtig del af jordforbedring, er tilsætning af næringsstoffer. Her kan du få hjælp til at få tilføjet de rette næringsstoffer til jorden, hvor organisk materiale som kompost ofte bliver brugt, til at forbedre jordens frugtbarhed. Derudover kan en anlægsgartner hjælpe med erosionkontrol og dræning, så dine udendørsarealer er så sunde som muligt.

Landskab og haveanlæg med en anlægsgartner

Måske er planterne allerede på plads i din have, eller jorden er bearbejdet, men du har i stedet i sinde at forme din have, ved at gøre brug af haveanlæg. Dette er en af gartneres specialer, som også er en af de mere populære områder, hvor folk kalder efter hjælp til en anlægsgartner.

Haveanlæg som stier, terrasser og mure er hjælper til at give haven struktur og skabe funktionelle områder, hvor en professionel kan hjælpe dig med at udvælge materialer der både er holdbare, og passer til den stil du ønsker. Typiske haveanlæg er f.eks.:

  • Terrasser: En terrasse skaber et rum til ophold og hygge, og kan ses som en slags forlængelse af dit hus, der forbinder boligen med haven.
  • Stier og gangarealer: Gangarealer i haven kan måske ses som overflødig, men det har en større effekt end man skulle tro. De tilføjer visuel struktur og retning i haven.
  • Mure og støttemure: Støttemure er utrolige gode til at afgrænse områder i haven, og fungere samtidig som flotte dekorative elementer.
  • Pergolaer og udendørs overdækninger: En pergola eller anden form for udendørs overdækning kan skabe skygge, der både er praktisk, men også tilføjer højde og noget visuelt til haven.